HOKEJ MOBIL PROFUTBAL F1 AUTO
2678 Zbožňované a zatracované polievky
Autor: Adka Publikované: 27.06.2006 00:00:00  

Trápi vás presolená polievka? Neviete ako dosiahnuť jej jemnú chuť bez mastných očí na vrchu? Ochutiť ju soľou alebo si vybrať niečo iné?
Každá z nás už zažila nejedno prekvapenie, ktoré sa vykľulo z pripravovaného jedla. Ako sa takýmto prekvapeniam vyhnúť a získať si tých, ktorí ešte tomuto pokrmu neprišli na chuť?


Každý, kto sa rozhodne uvariť pre seba alebo svojich blízkych polievku, mal by poznať základné tajomstvá jej dobrej chuti.
Mnohí polievku podceňujú, ale je to práve polievka, ktorá dodá telu energiu, vitalitu a pôsobí lepšie ako káva, alebo čaj.
Povzbudí trávenie, zasýti.

Dobrá polievka teda je:

Hovädzia polievka - číra, nezakalená, s výraznou chuťou a farbou – taká by mala byť. Aby sa nezamútila, varíme ju s čistou vaječnou škrupinou. Výbornú chuť a farbu dodajú polievke kosti. Najprv ich však opražíme a potom pridáme do polievky  spolu so zeleninou.
Pri varení mäsových polievok by vo všeobecnosti nemal chýbať aspoň kúsok kelu, má schopnosť „čistiť“ polievku.

Kelová polievka – ako aj kapustová polievka sú oveľa chutnejšie, ak na ich zahustenie použijeme namiesto múky postrúhaný surový zemiak.

Strukovinové polievky – nikdy nevarte rovno z vrecúška. Najsamprv ich namočte aspoň na niekoľko hodín, vodu zlejte a varte v novej. Do polievky nezabudnite pridať celú rascu a bobkový list, ktoré pôsobia proti nadúvaniu.

Mäsová polievka bude silnejšia, ak mäso vložíme do studenej vody. Ak nám viac záleží na mäse ako na polievke, vkladáme ho do vriacej vody.

Domáci vývar (z mäsa alebo zeleniny) je vždy zdravší ako kupovaný bujón v kocke. Neobsahuje konzervačné látky ani sodík. Preto si vždy uvarte nejaký do zásoby a odložte do mrazničky. Varíme ho dlho, aby vznikol silný vývar.
Mastné oká na polievke nie sú veľmi chutné ani zdravé. Môžeme si pomôcť precedením polievky cez čistú utierku vyžmýkanú v ľadovej vode. Z vychladnutej polievky stuhnutý tuk pozbierame lyžicou.

Kúsok masla zjemní chuť všetkých zeleninových polievok a zabráni, aby sa na povrchu mliečnych, smotanových alebo inak zahusťovaných tvorila kožka. Pridávame ho až po dovarení.

Kedy soliť? Mäsovú polievku posolíme hneď na začiatku varenia, zeleninové a iné polievky tesne pred dovarením. Ak do polievky pridávame bujón, tak tiež len pred dovarením, inak strácajú chuť. V tomto prípade tiež solíme menej. Jedna kocka bujónu obsahuje až jednu lyžičku soli.

Vňať – z byliniek a zeleniny (petržlenová, zelerová, cibuľková, pažítka, kôpor, tymian...) výborne ochutí polievku a nepotrebujeme toľko soliť. Môžeme kombinovať aj niekoľko vňatí na raz, pridávame ich však až do hotovej polievky či jedla, jemne nasekané.

Presolená polievka – jednoduchým riešením je často surový zemiak, ktorý pridáme do vriacej polievky a potom vyberieme. Zachrániť sa dá i pomocou vaječného bielka. Stačí, ak do polievky pridáme nerozšľahaný bielok, ktorý sa počas varenia zrazí a pohltí do seba časť prebytočnej soli. Bielok má tiež schopnosť vyčistiť zamútenú polievku, potom ho odstránime sitkom.



SPRAVA_FORUM